Onlangs hebben we Bourtange bezocht. Bourtange is een werkelijk prachtig vestingsdorp in oost-Groningen tegen de Duitse grens aan, gebouwd in een vijfhoek.

Bourtanger moeras

De vesting dateert uit de tachtigjarige oorlog, in opdracht van Willem van Oranje gebouwd op een zandrug in het moeras, met als doel de provincie Groningen, Friesland en Drenthe te beschermen. De vesting Bourtange was een belangrijke schakel in de verdedigingslinie, maar de met het verdrogen van het Bourtangermoeras en de komst van andere wapens, nam de waarde van de vesting af. In de 19e eeuw werd de vesting opgeheven en werd Bourtange een ‘gewoon’ landbouwdorp.

Het dorp liep echter langzaam leeg en in de zestiger jaren is besloten om de vestingsstad in ere te herstellen en zo de historische waarde te behouden. Een bewonderenswaardig en uniek besluit, de hele vesting is nauwkeurig gereconstrueerd en gerestaureerd naar hoe Bourtange was op zijn hoogtepunt in 1742.

bourtange-groningen

SAMSUNG CSC

Meer over de historie van Bourtange vind je hier (Wikipedia).

Welkom in 1742

Bourtange biedt eigenlijk alles voor een leuke dag uit. Je kunt makkelijk parkeren en daar is ook het informatiecentrum. Het is een flinke, maar mooie wandeling van parkeerplaats naar de stad. Mocht je het te ver lopen vinden dan rijden er ook busjes. Op verschillende plekken is van alles te zien en te beleven en heb je mooi uitzicht over de stad. Het marktplein is prachtig, hier vind je een hotel, restaurant, café (met prima terras!) en zijn een paar winkels.

Vier musea in Bourtange

Er zijn zelfs vier musea in het dorp te vinden.

  • Museum Terra Morra: centraal staat de relatie moeras (moor) en vesting
  • Museum De Baracquen: gevestigd in een voormalige soldatenbarak, expositie van unieke vestingsvondsten
  • Het Synagogaal museum: Joodse synagoge, wisselende exposities
  • Kapiteinswoning: officierswoning, geeft een beeld van het leven toen

Er is ook een kaarsenmakerij en natuurlijk mag je de indrukwekkende kanonnen niet overslaan …

SAMSUNG CSC

TIP: Je kunt een handige Bourtange App downloaden. Met deze app kan je alle info over de vesting snel en makkelijk vinden. De app is te vinden in de diverse app stores.

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *